Matvalg 2010 – Hvordan kan vi redusere mengden mat som kastes?
Ut fra beregninger gjort av SSB (Statistisk Sentralbyrå) kaster vi ca 465 000 tonn matvarer i løpet av et år. Matvarekjedene står for en del av dette, blant annet pga at maten har gått ut på dato. Likevel er det vi, husholdningene, som er den største synderen her. Hver husholdning kaster faktisk rundt 200 kg mat hvert år, og det er ganske mye mat det.
Matbloggen Ordentlig mat har utfordret alle som skriver om mat om å bidra til å sette etiske tema knyttet til de matvalg vi gjør på dagsorden, ved månedlig å bidra til å belyse et definert tema. Prosjektet kalles Matvalg 2010. Jeg er med!
For det første kan vi gjøre noe med innkjøpene våre. Planlegge bedre. Hva med å sette opp en ukemeny og handle inn 1-2 ganger i uka? Daglig impulskjøp som skjer på vei hjem fra barnehagen, på sulten mage og uten den fjerneste anelse om hva som befinner seg i kjøleskapet kan resultere i innkjøp av mat du ikke trenger og/eller mat du har fra før. (Og ikke minst at du ikke får kjøpt det du egentlig skal ha.) Du kan også planlegge ukemenyen slik at du kan kjøpe inn flere ingredienser som kan utnyttes til flere retter, slik at middagen i tillegg blir både fargerik og spennende! Du kan også planlegge restemiddag med å kjøpe til noe spennende i tillegg, for restemiddager MÅ ikke være kjedelige. Hva med å lage en bondeomelett eller minestronesuppe av restene, eller benytte det som garnityr til pizzaen? Jeg har satt opp noen forslag til ukemenyer tidligere, som kanskje også kan være til inspirasjon i planleggingen?
Ovennevnte krever litt planlegging, og har du i tillegg litt oversikt over hva du har i skuffer og (kjøle)skap blir alt også mye lettere å håndtere i en ellers så hektisk hverdag. Det hjelper lite med ukemeny hvis kjøleskapet fortoner seg som et «sort hull” hvor uhorvelige mengder med matvarer ligger i et eneste stort kaos – friske og dårlige om en annen. Min erfaring er at alt går så mye bedre om jeg har orden i skuffer og skap. Da vet jeg hva jeg har og hvor jeg har det. Når jeg trenger det. Da er det også morsommere å lage mat!
Mye av maten som vi kaster kastes på grunn av at holdbarhetsdatoen har gått ut. Utgått holdbarhetsdato er også årsaken til at butikkene kaster mye mat. Holdbarhetsdatoen er i utgangspunktet bare veiledende, og maten kan være fullt brukbar selv om holdbarhetsdatoen er passert. Det benyttes ulike betegnelser som «best før», «holdbar til», «siste forbruksdag», og mange forveksler disse formuleringene som absolutt holdbarhet. Kast derfor ikke maten før du faktisk har luktet, smakt eller kjent på den. Som regel er den fremdeles fullt brukbar flere dager etter datostemplingen. Butikker pleier ofte å selge mat som går ut på dato samme dag eller dagen etter til redusert pris. Her kan du gjøre et godt kjøp, for eksempel på kjøttvarer. I og med at det ligger godt emballert har du jo begrensede muligheter til å undersøke kjøttet nærmere, men hvis kjøttet ser bra ut er det ofte også bra. Jeg benytter meg ofte av slike tilbud, og har aldri kjøpt dårlig mat! Mattilsynets veileder om merking av mat finner du her.
Et annet tips for å redusere mengden mat som kastes er å ikke lage mer enn det du trenger. Vi er vanligvis to store og en liten til bords hjemme hos oss, og jeg pleier stort sett alltid å lage akkurat det vi trenger, og kaster derfor svært sjelden middagsmat. Når vi er få til bords pleier jeg ofte å legge opp maten på tallerkener. Jeg vet jo omtrent hvor mye den enkelte spiser, grytene blir tomme, og maten ser også mere innbydende ut. Dersom vi er mange tid bords, eller har gjester må en ofte lage litt ekstra, for sikkerhets skyld, og da er ikke dette punktet så lett å gjennomføre. Men er det ikke mest hverdager da, og det er vel da vi kaster mest mat?
Å kaste mat har selvfølgelig en økonomisk side. En annen side er blant annet den miljømessige. Tallenes tale er klar, unge mellom 25 og 39 år kaster dobbelt så mye som de over 60 år. Hvis vi skal fortsette denne trenden kommer matmengden som kastes til å økes dramatisk fremover. Vi kan alle gjøre noe for å redusere mengden matvarer som kastes. Det aller viktigste vi kan gjøre er etter mitt syn å være gode forbilder for barna våre, og formidle gode matvalg til de. Da må vi begynne med oss selv, nå. Tar du utfordringen?
Jeg er så enig!! Vi tenker i de samme baner nå som vi har større kjøleskap enn tidligere og dermed mye mere oversikt ! Vi bruker ukemeny fra deg med litt ønsker og variasjoner som passer oss og handler stort en gang i uken.. Torsdag passer oss best.. Da er alt klart til helgen!! Takk for en fantastisk blogg!!!
Velkommen med på matvalg! Veldig kjekt å ha deg ed. Flott post!Det er utrolig gøy å se at dette sprer seg.
Svært fornuftig innlegg! Jeg har selv vært student en del år nå, og tidligere hadde jeg et problem med at jeg kjøpte brød én dag, og det hadde blitt hardt eller myglet før jeg klarte å spise det opp. Løsningen viste seg å være svært enkel. Bruk kuttemaskinen i butikken for å skjære opp brødet, og når du kommer hjem så er det bare å hive det i fryseren med en gang.Har du da hastverk på morgenen, er det bare å ta de frosne (men oppkuttede) skivene i brødristeren, og vips så har du nyristet brød til frokost.Jeg har ikke testet holdbarheten på brødene når de ligger i fryseren, men det går helt greit at det ligger der i to uker (pluss minus), og smaker like godt hver dag.
Hei :-)Jeg leste overskriften din 🙂 og tenkte :-)Hvis alle hadde en dalmatiner hver :-)så hadde det ikke vært noe matoverskudd å kaste :-)Hihi :-)Beklager :-)Jeg er helt enig med deg :-)Det var bare min første tanke :-)Jeg kastet nemlig aldri mat , så lenge dalmatineren var i hus :-)Ha en fin dag 🙂
Heldige meg som fant bloggen din!! Her var det mye "snadder". Kommer garantert ti å teste ut en del her ja!!
Tusen takk for tilbakemeldinger! Villblomsten; hvis alle hadde hatt en dalmantiner hadde det vært mange feite dalmantinere rundt omkring… Trine ,)
Viktig tema du belyser her, og jeg tar definitivt utfordringen! Nå som det er så kaldt og guffent burde man ikke måtte bes to ganger før masse god restemat blir til en varmende gryte eller god suppe, og når våren kommer er det bare å slenge restene på grillen eller i en god salat..Tror det vi kaster mest av er brød… :/
Kjempebra blogg om mat. Kjem til å låne litt vekemenyer av deg 🙂 Her i huset er vi to voksne og en baby, og vi er blitt veldig bevisste på å bruke av den maten vi har. Har liste over absolutt alt vi har i fryseren til en kvar tid, noke som fungerar bra! Vi har for så vidt teke utfordringa uten å vite det sjøl 😉 Vi kaster vel mest frukt; og då bananer då verken eg eller min kjære liker særlig modne bananer.
Her i huset lager vi pytt i panne av restene flere ganger i uken, det er så godt 😀 Har også begynt å presse juice av grønnsakser som nærmer seg grenseland, så kan ikke tro at vi kaster 200kg mat :O