* 8. DESEMBER *

Hver jul  forsøker jeg å prøve en ny sort julekaker. De gode gamle tradisjonelle julekakene skal selvsagt i boks, men noe nytt er det jo lov til å prøve seg på også. Kanskje nye tradisjoner etableres? Jeg kom over denne oppskriften i Marit Røttingsnes Westlies kokebok «Nybakt til jul», og syntes det hørtes spennende ut med en julekake som skiller seg litt ut fra de tradisjonelle. Også denne julekaken er en variasjon over temaet mandler, egg og melis, men kanel er i denne sammenhengen litt utradisjonelt. Kanel er jo også ett av julens krydder, så hvorfor ikke?

Resultatet ble i alle fall kjempegodt! Velsmakende og velduftende bakverk som er sprø utenpå og myke inni, med herlig crispy marengs på toppen. Anbefales virkelig!

Jeg fulgte oppskriften, men siden deigen ble litt for løs og ganske så klissete måtte jeg spe på med litt mer malte mandler. Jeg har derfor endret oppskriften fra 200 til 250 gram mandler. Da ble min deig perfekt. Til ca 30 kanelstjerner trenger du:

ca 200-250 gram malte mandler
2 eggehviter
175 gram melis
1 liten ts kanel

litt sukker til utkjevling

Kjør eggehvitene i en miksmaster til de blir hvite og stive. Tilsett melisen porsjonsvis mens vispene går, til massen er blank og hvit. Ta av ca 3 ss av massen og sett til side til glasur (og som etterhvert blir crispy marengs på toppen av hver kake). Mal mandlene, men la det gjerne være både store og små biter. Ha i mesteparten av de malte mandlene og kanel og rør massen forsiktig sammen. Reguler eventuelt deigen med resten av de malte mandlene.  Deigen skal være ganske fast, men litt klissete. Ta deigen ut av bollen, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 1-2 timer.

Strø et tynt lag med sukker på bakebordet og ha deigen oppå. Kjevle ut deigen til den er ca 1 cm tykk. Bruk en pepperkakeform til å stikke ut stjerner og legger dem på et bakepapirkledt stekebrett. Dette er en ganske klissete fornøyelse, så kanskje ikke helt egnet til å gjøre sammen med helt små barn… Fordel deretter melisglasuren oppå hver kjeks. Bruk gjerne sprøytepose.

Kanelstjernene stekes midt i ovnen ved ca 160-170 grader i ca 10-12 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, melisglasuren skal ikke ta særlig farge.

Avkjøles på bakerist før de legges oppi kakeboksen.

Enjoy!

Skriv ut
  1. Hei Trine, disse så morsomme ut! Og gode. Så flink du er som lager "adventskalender" her på bloggen. Gleder meg til hver "luke".Hege

  2. Mmmm de så spennende ut ..Er litt for glad i kaker med mandler i .. og er gøy å prøve nye sorter så kanskje ta guttene med og lage noen slike en dag :)Tusen takk for oppskrifta !!!

  3. Og jeg som ikke hadde tenkt til å bake annet enn pepperkaker og hvite kakemenn i år…hmm….tror jammen jeg må lage noen kanelstjerner også 🙂

  4. Men du….skal all melisen oppi sammen med eggene når du visper dem til marengs?Kan ikke se i opppskriften at du har skrevet hvor melisen skal inn – men siden du sier melisglasur på toppen skal de kanskje inn med eggene?

  5. Oooops, her var det en liten detalj som hadde falt bort, men nå skal oppskriften være korrekt! Tusen takk for at du oppdaget det og sa fra Torunn! Trine 😉

  6. Idag har jeg tatt meg tid til en runde i blogglandia, og hos deg finner jeg, som alltid, mye inspirasjon.Disse kakene har jeg veldig lyst til å prøve meg på. Jeg elsker nemlig å bake, men det er ingen andre her i huset som vil ha de tradisjonelle julekakene.Synd og skam er det, bortskjmte som de er på godsaker året rundt!Ha, ha, julen skal jo ha noe til alle, så kanskje disse faller i smak hos oss?Klem fra Lykkeliten

  7. Disse har jeg aldri sett eller smakt før, men så veldig spennende ut!:) Sjekk ut min og Lisas juleblogg:Idaoglisasjul.blogg.no Legg gjerne igjen noen tips til oppskrifter 😀

  8. Nå har jeg laget disse kjeksene, og det ble jubel her i huset, hvertfall!Jeg "stjal" oppskriften og la den inn på min egen blogg, jeg. Håper det er greit. Linket selvfølgelig til bloggen din 😉

  9. Ååå nå gleder jeg meg til jul og min mors Zimt stärnli! Min sveitsiske mor lager disse herlige kanelstjernene hvert år, i tillegg til Schoqqi härtzli. Hele familiens favoritter 🙂 Og de må være litt seige i midten!

    Schoqqi härtzli er i nær slekt med kanel stjerner, men de er tilsatt mørk revet sjokolade i stedenfor kanel, og skal være formet som små hjerter. Det skal også være litt kirsch i deigen, sveitsisk kirsebær brennevin. Deigen kan være veldig klissete, så min mor har alltid vinduet på gløtt slik at bakebenken blir kjølig.

    Hmm, kanskje jeg må prøve meg på en egen ladning kanel stjerner i år? Takk for oppskrift, nå ble jeg helt nostalgisk! 🙂

  10. Hei.
    Jeg fikk slett ikke så mange som 30 kaker, og jeg glemte kanelen… he he..
    Skal de oppbevares kjølig? I kjøleskap eller fryser?

  11. Hei Trine! Disse skal jeg og kjæresten bake som «ny» julebakst til våre familier. Men, vi er mange som ikke liker marengs, så jeg lurer på om man kan ha noe annet oppå? Mørk sjokolade kanskje? Har du tips her blir vi veldig takknemlige. Takk for flott blogg!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste