Pizza à la Schakenda – med salami, parmesan og basilikumolje
Den første lille julestemningen (hvis jeg ser bort fra Luciatoget i barnehagen i forrige uke) fikk jeg på julekonsert med DDE på Jessheim sist mandag. Det var ganske tilfeldig at vi havnet på DDE konsert, men pga en travel førjulstid det var den aktuelle mandagen som passet best for oss og for barnevakten Anette. Og siden DDe skulle til Jessheim akkurat da, og barnevakten tilfeldigvis bor på Jessheim, og vi ikke noe annet som fristet mer – så ble det DDE i år. Og bra var det! DDEs «Deilig er jorden» med barnekor og messingblåsere var utrolig høytidelig og flott, og en fin avslutning på en ellers fin og stemningsfull julekonsert… Og så er det jo noe spesielt med trøndere da! 😉
Nå, siste helga før jul er det kanskje for mange siste innspurt med «de store» juleforberedelsene, før julefreden sakte men sikkert senker seg over heimen. For at det ikke skal bli bare stress og styr er det viktig å kose seg med god mat og kanskje litt vin innimellom også. Fredag kveld sto pizza à la Schakenda på menyen hos oss. Som all annen gjærbakst à la Schakenda tar det tid og atter tid, men mye jobb er det ikke. Tiden går mens du gjør andre ting (men du må jo planlegge litt da).
Pizzasausen og toppingen er veldig enkel, så dette er egentlig ganske kjapp mat å lage. Men, vil du ikke ta deg tid til denne pizzabunnoppskriften nå, så kan du jo ta en vanlig variant, for eksempel denne oppskriften som ikke krever så mye heving. Hvis du velger en litt enklere løsning bør du prøve denne ved en senere anledning, for denne bunnen ble sprø og god! Og det helt uten en eneste dråpe olje.
PizzabunnCa 4,5-5 dl hvetemel2 dl kaldt vann10 gram fersk gjær (rørt ut i litt vann)1/4-1/2 ts salt
Pizzasaus1 boks hermetiske tomater1 sjalottløk, finhakket1 fedd hvitløk, finhakket1/4 ts sukkernykvernet sort pepper
GarnityrRevet ost (gjerne en blanding av Jarlsberg og cheddar)1/2 paprika, strimletca 12 skiver god salami med mye smaknykvernet sort pepperca 50 gram parmesan, finrevetmaldonsalt
Basilikumoljeca 1/2 dl god olivenoljeen neve frisk basilikumlitt maldonsalt
I mellomtiden kan du lage pizzasausen: Bland sammen alle ingrediensene og la det putre litt i en gryte, før du setter det til side slik at sausen ikke er glovarm når du skal bruke den.
Når deigen er ferdig forhevet legger du den på et melet bakebord, former den som en stor bolle (eller en bolle for hver bunn hvis du skal lagre flere pizzaer), dekker den med plast og lar den heve på nytt i ca 45 minutter til… Da er deigen endelig klar for utkjevling. Kjevle deigen til tynn pizzabunn og legg den på en bakesten eller bakepapirkledt stekebrett. Prikk bunnen og forstek den på 250 grader i ca 3 minutter.
I mellomtiden kan du gjøre klar basilikumoljen: Bland alle ingrediensene i en morter eller foodprosessor.
Fordel pizzasausen på pizzabunnen. Strø på ost og strimlet paprika. Fordel salamiskivene oppå og kvern litt pepper over. Stekes ved 250 grader til osten får en gylden farge. Når pizzaen er ferdigstekt strør du over finrevet parmesan og litt maldonsalt. Drypp over basilikumolje før servering.
Velbekomme!
Pizzaen ser fantastisk ut! Enormt bra! Det er noen kjempegode artikler på NYTimes sine sider om pizza. Les de her http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/subjects/p/pizza/index.html?scp=1-spot&sq=pizza&st=cse
Det så godt ut!
Ja dette frista,sikler jo bare jeg ser "Shakenda" jeg da ;)Her ble det rakefisk i kveld,på Lesjavis 🙂
Nam, nam og atter NAM – denne skal prøves!!!!!!!
Hei, Trine.
Jeg tenker å lage denne pizzaen til mannens guttefest til helgen. Ti mannfolk klarer seg ikke med en slik pizza, og da er mitt spm – skal jeg bare tredoble alle ingrediensene (i deigen, fyllet sier seg
selv. :)? Tenkte å kjevle ut til to langpanner – tror du det holder med mat evt?
Og du, bare så du vet det, jeg bruker bloggen din til inspirasjon hver eneste gang vi skal ha gjester eller det er en spesiell anledning, og et par ganger i uken til hverdagsmat også. Tusen millioner takk, du redder meg hver gang. Og best av alt, det blir jo alltid vellykket!
– Veronika