Kaldhevet solsikkebrød
* 15. DESEMBER *
Jeg er alltid på jakt etter gode og enkle oppskrifter, som gjør at terskelen for å lage ordentlig mat i hverdagen ikke blir så høy. Det er ikke til å stikke under en stol at hverdagen er hektisk og at det er fort gjort å ty til kjappe og ikke fullt så gode alternativer fra Mega eller Rema. Jeg har imidlertid større sans for enkle løsninger man kan lage selv. Ofte er det ikke så mye som skal til heller. Jeg har også sansen for innimellom å legge litt mer tid og arbeid i matlagingen, fordi det er spennende og ofte enda bedre (men ikke alltid). Jeg har derfor latt meg inspirere av Morten Schakendas kokebok, hvor alt skal eltes og heves etter alle kunstens regler – leeenge. I Marit Røttingsnes Westlies bok «Nybakt til jul» kom jeg over denne oppskriften, hvor man skal elte deigen minst mulig – og la den stå og kaldheve i kjøleskapet over natten. Det ble også veldig godt, og veldig enkelt. Men også her kreves det litt tid, eller rettere sagt planlegging. Sammenlagt er det vel maksimalt 10 minutter som brukes på røring og baking, resten gjør seg selv, mens du gjør andre ting. Til dette brødet trenger du ikke kjøkkenmaskin heller, og er for eksempel ypperlig å lage på hytta (hvor i alle fall ikke jeg har kjøkkenmaskin).
Og resultatet blir kjempegodt. Som Marit skriver i boken sin: «Resultatet er brød som en skulle tro er bakt i et lite bakeri i Frankrike eller Italia. Og det beste av alt, de holder seg saftige og gode i hvert fall tre dager». Jeg kan så absolutt skrive under på det!
25 gram gjær5 dl kaldt vann5 dl kald melk300 gram sammalt hvete, grov1 kg hvetemel50 gram solsikkekjerner1 ts salt
Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i noe av vannet. Tilsett resten av ingrediensene og rør det hele raskt sammen. Du skal ikke elte, bare blande godt. Dekk bollen med plast og sett den i kjøleskapet, i ca 12-24 timer. Ca 1 time før utbaking setter du bakebollen på kjøkkenbenken slik at deigen blir romtemperert. Hvelv deigen på et melet underlag og del den i to. Arbeid deigen minst mulig og form til to avlange brød. Rull brødene i litt hvetemel og legg de på hvert sitt stekebrett. De er akkurat slik de skal være om de ser litt skrukkete og maltrakterte ut.
Stekes på nederste/nest nederste rille ved ca 230 grader i ca 25 minutter, eller til brødet er passe stekt. Husk at det er bedre at det er litt for mye stekt enn for lite…
Lykke til!
Nammm, fristende brød. Liker veldig godt å lage gjærbakst – så denne skal prøves ut.Tusen takk for oppskrift – ønsker deg en flott dag 🙂
Hei Trine, dette så flott ut! Er så greit å kaldheve over natten. Nydelig med ferskt frokostbrød! Hege
for en flott blogg du har, her skal jeg absolutt komme tilbake:) Og de brødene dine skal testes ut i dag:)
Tusen takk for enda en oppskrifti min stil: lite dill dall, men smakfult resultat!Nå skla det sies at jeg ikke har testet denne enda, men de andre oppskriftene jeg har prøvd hos deg har vært fulltreffere.Chilikylling med Chorizo er familien største favoritt for tiden ;-)Lykkeliten
Du tar alltid så fine bilder av bakverket ditt, du. Får det til å se enda mer fristende ut^^
Så ut som et veldig godt brød Og kjekt med tips om kaldheving.. Prøvd det bare en gang og da lot jeg nok det stå og romtemperere for lite … Ble ikke helt vellykket :pMå prøve på nytt trur jeg Kan jo ikke annet enn å få lyst å lage alt det gode du legger ut med de flotte bildene du legger ved ….
Tusen takk for oppskrift, Trine. Dette var AKKURAT hva jeg trengte i dag, hvor jeg sitter og planlegger frokostbursdag for 20 personer førstkommende søndag. Vi hadde 30 gjester på nabo-/vennefrokost sist søndag. Da hadde jeg tatt en snarvei ved å kjøpe forskjellige gode brød, og be de inviterte familiene om å ta med ett pålegg hver. Utrolig avstressende.Til familiefrokosten er det stas å ha litt hjemmebakst til alt det gode julepålegget, og dette brødet kommer garantert til å stå på buffeten. Har aldri prøvd meg på kaldheving før, men du forklarer så grundig at jeg er sikker på det går bra. Må bare huske å stå opp tidlig nok.Tusen takk!Pludrehanneklem
tusen takk for en kjempe inspirerende blogg! gleder meg på å prøve dette brødet:)
Dette må prøvast…Takk for flott kjøkkeninspirasjon 😉
Hei Trine!Har bakt kanelstjerner i kveld, og de ble gode. Se innlegg på bloggen min.Klem fra lykkeliten
Takk igjen, Marit og Morten er mine to "bakeguruer" så denne må prøves 🙂
hmmm… nå fikk til og med jeg lyst til å bake brød :))
Nam! Gurimalla, så deiligt. Veit vertfall at eg skal bake brød i kveld 😀 Og så kjempeflott blogg. Masse inspirasjon og idear :)*Følger*
Dette brødet så fantastisk godt ut. Tror jeg må prøve det en dag. Takk for suuper blogg, er innom ofte – og du har fantastisk gode forklaringer på hvordan ting skal gjøres!Ellinor
Dette skal testes en gang! Jeg er ikke tilhenger av elting, så dette ser ut til å være midt i blinken!
Ble så fristet jeg bare måtte prøvedisse med en gang, hehe.Så nå står deigen i kjøleskapet og eg e spendt på mitt resultat 🙂
Kan man bruke tørrgjær???
Du kan fint benytte tørrgjær, ca 1/2 pose. Lykke til!
Kan deigen stå i kjøleksap i nærmere to døgn eller blir den ødelagt da? 🙂
Hei Trine! Nydelige kaldhevede brød!! Bare et lite spm, må jeg justere steketiden om jeg ønsker og ha brødrene i form heller enn på brett? Takk for flott blogg og mye inspirasjon!!
Bruker du varmluft til denne oppskriften?
Hei Trine, takk for flott brødoppskrift, som jeg har laget to egne varianter av. Har nå prøvet kaldheving for første gang i mitt liv, og fortsetter med det en stund.
Nå lurer jeg på om brødene like gjerne kan legges ved siden av hverandre i langpannen og stekes samtidig?
Takk for nydelig oppskrift.
Kan jeg bruke brødformer?
Ja, det kan du.