Ratatouille
Ratatouille er en gammel traver jeg har laget siden jeg flyttet hjemmefra tidlig på 80 tallet. Oppskriften er den samme gamle, og alltid like god.
Ratatouille er en tradisjonell, berømt grønnsaksgryte fra Provence. Den kan brukes til mye, og smaker like godt kald som varm. Den kan spises som en selvstendig rett, eller som grønnsakstilbehør til kjøtt, kylling eller fisk. Det er viktig å tilberede denne retten forsiktig, slik at all væske fordamper og grønnsakene blir myke, søte og milde. Til 4-6 porsjoner trenger du omtrent:
Olivenolje2-3 løk, i grove biter2-3 paprika, gjerne forskjellige farger, i grove biter500 gram modne tomater, flådd og grovhakket1 squash, i grove biter(evt 1 aubergine – men det bruker ikke jeg)4 store fedd hvitløk, finhakket2 ss presset sitron1 håndfull finhakket persille (eventuelt andre krydderurter, friske eller tørkede)brunt sukkersaltpepper
Varm olivenolje i en stor, tykkbunnet kjele over middels varme. Tilsett løken og la den steke litt under omrøring. Når løken er helt myk (etter ca 15-20 minutter) tilsetter du paprika, ha på lokk og la det stå å surre i ca 15 minutter. Tilsett deretter tomater, squash, hvitløk, sitronsaft og brunt sukker. La stå å koke uten lokk på lav varme i ca 30-45 minutter, til tomatene er blitt til en moset saus og grønnsakene er myke, men ikke istykkerkokte. Smak til ed salt og pepper, og rør inn persillen.
Publisert 16. 9. 2009
Dette både høres og ser fantastisk godt ut. Jeg har ikke kommet lenger enn til å kose meg med å uttale ordet ratatouille, har faktisk aldri prøvd å lage det. Tusen takk for oppskrift, nå blir det ei råd!