Fastelavensboller
På fastelavenssøndag er det fastelavensboller med krem som gjelder. Til ca 12 fastelavensboller trenger du:
75 gram smør3 dl melk50 gram gjær1 dl sukker1/2 – 1 ts kardemomme1/2 ts hornsalt1 eggca 500 gram hvetemel
egg til pensling
kremfløtemelisvaniljestang eller vaniljesukker
Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den blir fingervarm. Tilsett gjær (tørrgjær blandes i melet/fersk gjær røres ut i litt av melken). Ha væsken i bakebollen, bland i sukker, sammenvispet egg og mesteparten av melet (som er tilsatt hornsalt og kardemomme). Elt deigen smidig og fin. Reguler konsistensen på deigen med melet.
Dekk deigbollen med plast og la den stå å heve på et lunt sted i ca 30-40 minutter. Ta deigen på bordet og del den i ca 12 emner. Trill til sprekkfrie boller.
Bollene settes på bakepapir og dekkes med et rent kopphåndkle og la etterheve i 20-30 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg, og stek dem midt i ovnen ved ca 225 grader i 10-12 minutter (eller til de er ferdige). Avkjøles på rist.
Fastelavensboller kan fylles med syltetøy og krem, eller bare med krem. Jeg pleier å fylle de med stivpisket kremfløte tilsatt frø fra en halv vaniljestang eller litt vaniljesukker. Del bollene i to, fyll «skalken» etter egen smak, legg «lokket» oppå. Dryss litt melis på bollene og server!
Ha en fin fastelavenssøndag!
Publisert 22. 2. 2009
Disse var skikkelig gode, morsomt å servere fastelavensboller når det er fastelavens. Rosa