En perfekt stekt reinsdyrfilet er deilig festmat, enten dere er få eller mange til bords. Her er en av mine favorittretter, med søte plommer, en smakfull rødvinssaus og verdens beste poteter, nemlig annapoteter.
Ingredienser
REINSDYRKJØTT
900 g | ytrefilet av reinsdyr eller indrefilet |
salt og pepper | |
2 ss | nøytral olje til steking |
1 ss | smør |
1 fedd | hvitløk , knust |
1 kvast | frisk timian |
ANNAPOTETER
1000-1200 g | poteter , kokefaste |
2 | sjalottløk , finhakket |
2-3 ss | frisk timian , finhakket |
salt og pepper | |
125-150 g | smør , smeltet |
RØDVINSAUS & PLOMMER
6 | plommer |
3 ss | bringebæreddik eller rødvinseddik |
3 ss | sukker |
3 dl | rødvin |
2 | stjerneanis |
1 | kanelstang |
4-4 1/2 dl | viltkraft eller utblandet viltfond |
1 1/2 ss | smør |
salt og pepper | |
litt maisenna , om nødvendig |
TILBEHØR
6 små | rødløk eller sjalottløk |
300-400 g | aspargesbønner |
200 g | frisk spinat |
2-3 ss | smør |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
POTETER
Begynn dagen før og lag annapoteter etter oppskriften her og oppbevar i kjøleskapet. Se eventuelt forslag til alternative poteter under «tips».
REINSDYRKJØTT
Sett stekeovnen på 125 grader, over- og undervarme. Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Stek fileten raskt på alle sider i stekepannen i en blanding av nøytral olje og smør. Ha gjerne også et knust hvitløkfedd og litt frisk timian i pannen for ekstra smak. Flytt filetene over i en ildfast form og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Stekes midt i ovnen til kjøttet har en kjernetemperatur på 57–58 grader. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av størrelsen på filetene og hvor lenge du har forstekt dem. Ta kjøttet ut av formen og la det hvile i minst 15 minutter før du skjærer det i passende skiver rett før servering.
RØDVINSSAUS OG PLOMMER
Del plommene i to og fjern steinene. Ha rødvin, bringebæreddik, sukker, kanelstang og stjerneanis i en liten kjele, og gi det et oppkok. Tilsett plommene og la dem småkoke til de er nesten møre. Ta ut plommene og kok inn rødvinen til omtrent halvparten. Tilsett viltkraft eller utblandet viltfond og la sausen koke noen minutter. Fjern stjerneanis og kanelstang. Så langt kan du forberede sausen en tid i forveien. Rett før servering pisker du inn smør og smaker til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen fremdeles er litt tynn, kan du tilsette litt maisenna rørt ut i et par skjeer vann. Varm plommene i sausen rett før servering. Ta ut de varme plommene og skjær dem opp i båter.
TILBEHØR
Del rødløken i to eller fire biter, og stek den på lav varme i litt smør til den begynner å bli mør. Tilsett aspargesbønnene og la dem steke med i 2–3 minutter. Rett før servering tilsettes spinaten. Krydre med salt og pepper. Grønnsakene er ferdige når løk og aspargesbønner er møre, og spinaten har falt litt sammen.
SERVERING
Server reinsdyrfileten sammen med plommer, annapoteter og grønnsaker. Drypp litt rykende varm rødvinssaus over kjøttet umiddelbart før servering. Nytes i godt selskap og gjerne med en god rødvin i glasset.
TIPS
- Annapotetene kan eventuelt erstattes med hasselbackpoteter, fondantpoteter, gratinert potetmos, potetgrateng, ovnsbakte poteter eller rotfruktgrateng.
- Plommene kan eventuelt byttes ut med pære eller eple, som stekes sammen med potetene mot slutten av steketiden. Rødvinssausen kan erstattes med blåbærsaus eller portvinsaus.
- Alternativt tilbehør er for eksempel honningbakte gulrøtter eller en fargerik julesalat.
- Alle oppskrifter med reinsdyr finner du samlet her.