Dette er sommerens gastronomiske søte høydepunkt så langt! En deilig rabarbra- og jordbærpai med et hint av ingefær - gode og friske smaker av sol og sommer. Du kan fint benytte rabarbra fra egen hage (eller gå på slang i naboens) selv om vi har passert St. Hans, forutsatt at du benytter nye, unge stilker. Sammen med rabarbraen har jeg benyttet deilige norske jordbær, som er en ypperlig match sammen med den syrlige rabarbraen, og frisk ingefær løfter det hele ytterligere ett hakk. Server paien lun eller kald på sommerfesten, i familieselskapet eller hvis du bare vil kose deg med noe godt.
Ingredienser
PAIBUNN
125 g | smør , i terninger |
200 g | hvetemel |
50 g | mandelmel |
75 g | melis |
1 | egg , sammenvispet |
SMULDRETOPPING
75 g | hvetemel |
75 g | smør , i terninger |
75 g | brunt sukker |
50 g | mandler , hakket |
RABARBRA- OG JORDBÆRFYLL
450 g | rabarbra , i jevnstore biter (ca. 2 cm) |
300 g | jordbær , delt i to |
175 g | sukker (smak til) |
3 ss | potetmel |
1/2 | vaniljestang |
1 ss | frisk ingefær , finrevet |
HONNINGKREM
1 1/2 dl | crème fraîche |
1 1/2 dl | kremfløte |
1/2 | vaniljestang |
2 ts | flytende honning (smak til) |
SLIK GJØR DU
Begynn med paideigen. Ha smør, hvetemel og mandelmel i en bolle og smuldre det grovt. Tilsett deretter melis og egg, og rør raskt sammen. Du kan benytte hendene eller kjøkkenmaskin, men uansett hva du benytter er det viktig at du ikke bearbeider deigen mer enn det som er nødvendig for at ingrediensene skal bli blandet sammen til en jevn deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time. Den kan gjerne hvile i kjøleskapet over natten.
Mens du likevel er i gang kan du samtidig lage smuldredeigen. Sett den gjerne kaldt til du skal benytte den.
Finn frem en paiform som er ca. 28 cm i diameter. Smør og strø formen. Kjevle ut paideigen og kle paiformen med deigen. La formen stå i kjøleskapet mens du gjør klart rabarbra- og jordbærfyllet.
Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme).
Vask rabarbraen og skjær den opp i jevnstore biter, ca. 2 cm. Rens jordbærene og del dem i to. Rør sammen sukker og potetmel. Ha rabarbra og jordbær i en bolle sammen med revet frisk ingefær, vaniljefrøene og sukkerblandingen, og rør forsiktig sammen.
Fordel rabarbra- og jordbærblandingen oppi paibunnen (skal ikke forstekes), og stek paien på midterste rille i 20 minutter. Fordel deretter smuldredeigen over og stek paien i ytterligere ca. 30 minutter, eller til paien er gjennomstekt og har fått en gyllen og fin farge. Følg med mot slutten av steketiden, og legg eventuelt et bakepapir over paien dersom du synes smuldretoppingen er blitt litt mørk.
Ha crème fraîche i en bolle og rør den jevn og tilsett deretter kremfløte, vaniljefrøene og litt honning. Kjør det forsiktig i en kjøkkenmaskin med visper, til du har en myk krem. Smak eventuelt til med mer honning underveis, hvis nødvendig.
La paien avkjøles på rist i minst 30 minutter før servering. Servèr rabarbra- og jordbærpaien lun eller kald, sammen med den deilige honningkremen. Stivpisket kremfløte, vaniljesaus eller vaniljeis smaker også godt til denne paien.
Sjekk gjerne også ut andre rabarbrafavoritter, som for eksempel rabarbralimonade, rabarbrasuppe og rabarbra- og jordbærmarmelade.
ENJOY!
Denne rabarbrapaien ser herlig ut! Funker det å fryse den?
Hva kan jeg bruke i stedet for mandelmel?
Hei! Ser nydelig ut, men jeg ser ikke noe metode for smuldredeigen, bare at man skal lage den og la den stå kaldt. Jeg skjønner at man skal smuldre smør i melet med fingrene, men det er kanskje ikke alle som har laget noe slikt før 🙂
Lagde en glutenfri versjon av paien igår (uten ingefær, for det hadde jeg ikke) – det ble kjempegodt! En glutenfri versjon kan lages med Det glutenfrie verksteds paimiks, bare klem den ut i formen og forstek som det står på pakken. Erstatt vanlig havregryn med glutenfri havregryn. Vaniljeis var utrolig godt til!
Hei
Jeg får ikke frem hele oppskriften, da reklame dekker over:-/
Skulle gjerne ha laget denne rabarbrapaien:-)
Mvh
Monica
Hm, når jeg sjekker på mac og mobil så ser det ok ut. Det utføres akkurat nå oppdateringer på bloggen, mulig dette kan være årsaken. Fint om du sjekker igjen og eventuelt sender en skjermdump til post@trinesmatblogg.no, så skal jeg evt. be utvikler se på det.
Laget denne i dag . Smakte helt nydelig. ☺️
Kan paien fryses?
Er det noen som har prøvd å bruke malte mandler istf mandelmel?
Det går fint! Mandelmel er malte mandler. 🙂
Hei,tester din pai deig oppskrift nå-fant ikke at det sto hvor mange grader du steker på-eller bare godt gjemt her? Men tenker det går greit og følge min erfaring,så satt ovnen på 180Gr 🙂
Du har nok oversett det: «Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme).» 😉
Skal en piske kremfløten før en blander med creme fraiche ?
Hei.
Vanskelig å få tak i både rabarbra og jordbær i min butikk. Erstatninger? Kan jeg bruke frossen frukt?
Hei, tenkte å lage denne til selskap i helgen. Menn kan den fryses, så jeg slipper å stå med baking rett før selskapet?
Hei 🙂 kan jeg erstatte mandelmel med noe annet?
Hei kan man bruke maizena i stedet for potetmel?
Ja, det går bra.
Fantastisk pai, blir nok en favoritt
Så hyggelig å høre at paien falt i smak! 🙂
Paien ser fantastisk ut! Ser det er et spørsmål om frosne jordbær, og lurer egebtlig på det samme. Blir paien vassen med frosne bær?
Hei. kan paien lages dagen før, uten at det går ut over kvaliteten?
Ser flere lurer på om paien kan fryses. Det lurer jeg også på. Når I prosessen vil det eventuelt være best å gjøre dette?