Dette er en typisk «restesuppe» som vi spiser ofte hjemme hos oss. Når det blir fisk til overs, fryser jeg den ned (rå), og når det etter hvert er nok til en suppe, tar jeg et dykk i grønnsakskuffen etter rotgrønnsaker og annet godt som kan passe til. Fiskesuppen smaker aldri likt, men blir alltid nydelig.
Ingredienser
400 g | fiskefilet (torsk, sei, laks el.) |
150 g | krepsehaler eller reker (ferdig renset) |
2 | sjalottløk , i tynne båter |
nøytral olje til steking | |
1/2-1 | rød chili , finhakket |
2-3 fedd | hvitløk , finhakket |
1 ss | ingefær , finrevet |
1 dl | hvitvin (eller 1 ts hvitvinseddik) |
7 dl | fiskekraft (eller utblandet buljong/fond) |
2 | gulrøtter , i små biter |
150 g | pastinakk eller persillerot, i små biter |
150 g | sellerirot , i små biter |
1/2 | purre , i skiver |
2 dl | kremfløte , creme fraiche eller seterrømme |
1/2 | sitron (saften), smak til |
salt og pepper | |
gressløk , persille eller dill - finsnittet |
SLIK GJØR DU
Skjær opp alle grønnsakene som angitt, og skjær fisken i terninger på ca. 2 x 2 cm. Bruk gjerne ulike fisketyper og det du har tilgjengelig av rotgrønnsaker.
Stek sjalottløken i litt nøytral olje, til løken er blank og myk. La chili, hvitløk og ingefær steke med det siste minuttet. Tilsett hvitvinen og la væsken koke nesten inn. Tilsett fiskekraft (eller utblandet fiskefond/fiskebuljong) og grønnsakene, og la det småkoke til grønnsakene er nesten møre. Ha i purreløken mot slutten av koketiden.
Ha i fløten og smak til med salt og pepper. Jevn eventuelt suppen med litt maisenna dersom du synes den er tynn.
Tilsett deretter fisken og la den trekke i 3–4 minutter (skal ikke koke), til den er gjennomvarm. Tilsett krepsehaler (eller reker) mot slutten av trekketiden (må ikke koke). Smak til med sitronsaft og gi suppen et dryss av snittet gressløk (eventuelt persille eller dill). Server suppen umiddelbart, gjerne med godt brød som tilbehør.
TIPS
- Hvitvinen kan eventuelt erstattes med ca. 1 ts hvitvinseddik.
- Frys gjerne ned vinrester i isbitposer, så har du til neste gang du skal lage suppe eller saus.
VELBEKOMME!
Tusen takk for en fantastisk bloggSuppen er helt nyyyydelig Jeg rører ut maisenna i hvitvinen og har i helt til slutt og erstatter salt og pepper med en fiskebuljong.
Så hyggelig å høre at du liker bloggen min. 🙂 Personlig foretrekker jeg å koke ned vinen noe før resten av væsken tilsettes, men det er jo smak og behag.
Fantastisk suppe ! Prøvde med hvitvinseddik. Det fungerte også veldig bra. Hadde i ekstra Cayenne…samt masse urter
Så hyggelig å høre at den falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen! 🙂
Hei! Kan fløte o.l. erstattes med Gryr?