Det er definitivt høst i luften nå, og hva passer vel bedre enn å lage en varmende og smakfull lammegryte? Denne lammegryten med franske aner er rask å tilberede og passer seg ellers selv, mens du gjør helt andre ting.
Ingredienser
GRYTERETTEN
1,2 kg | lammekjøtt , for eksempel bog eller flatbiff |
3 dl | vann |
250 g | sjalottløk |
6 | gulrøtter , i biter |
1/2-1 | hvitløk , finhakket |
2 1/2 dl | rødvin |
1 boks | tomater hermetiske (400 g), hakket |
1 ts | timian (ca.) tørket, eller en kvast med finhakket |
timian frisk | |
salt og pepper | |
1 | laurbærblad |
2 ss | balsamicoeddik |
2 ss | hvetemel |
250 g | cannelonibønner eller andre hvite (kokte) bønner |
TILBEHØR
poteter , for eksempel potetmos eller ovnsstekte poteter | |
salat |
SLIK GJØR DU
Skjær opp kjøttet i jevnstore biter og stek det i tre omganger i en gryte eller stekepanne. Kok ut pannen med halvparten av vannet etter hver omgang og ta vare på stekesjyen. Krydre kjøttet med salt og pepper.
Fres hele sjalottløk og gulrøtter i litt nøytral olje i en gryte i ca. 5 minutter. La hvitløken frese med de siste minuttene, men uten at den blir brent. Tilsett kjøttet, stekesjyen, rødvin, hermetiske tomater, balsamicoeddik og krydder. Rør ut hvetemelet i litt kaldt vann og rør det godt inn i gryten. La kjøttet trekke i ca. 2 timer, til kjøttet og grønnsakene er møre og fine. Trekketiden vil være avhengig av hva slags stykningsdel du benytter, og størrelsen på kjøttbitene.
Tilsett bønnene og smak eventuelt til med mer balsamicoeddik og krydder. Gryteretten er ferdig når bønnene er gjennomvarme.
Serveres med poteter etter smak og behag, en blandet salat og gjerne en god rødvin.
TIPS
- Gryteretten kan gjerne tilberedes i gryte med lokk (eller folie) i stekeovnen, ved 150 grader i ca. 2 timer. Ta av lokket mot slutten av steketiden.
VELBEKOMME!
fransk lammegryte er kjempegodt.
Har ei oppskrift jeg har brukt en god del som er litt anderledes
Men den har alltid slått godt ann hos gjestene
Ha en fortsatt god høst 🙂
Denne er nydelig, vi har den fast når det er lammesesong, alltid en slager. Hvitløksbrød er også nydelig som tilbehør
Dette så godt ut <3 Slike måltider nå på høsten er det bare å glede seg til 🙂 Vi får bare kjøpe oss en større kaserolle først! 😉
Klem fra meg
hei du, kommer det noen freshe oppskrifter på helstekt lammelår? Hadde vært kjekt.
Hei Trine!
Står og lager fransk lammegryte med bønner. Oppdager at det står hvetemel i oppskriften, i samme linje som balsamicoeddik, men i framgangsmåten er det ikke nevnt hvetemel.
Gryta blir helt sikker god, men det kan være greit at det er samsvar.
Takk for en flott matblogg!
Mvh
Tone
Hvetemelet skal benyttes til å jevne gryta, oppskriften er nå oppdatert. 🙂
Man kan også vende kjøttbitene i mel når man steker dem. Det gir god smak og man slipper å lage jevning etterpå.
Nydelig høstmat og helt topp med en flaske rødvin til.
Bør jeg la retten koke med eller uten lokk for best resultat?
Denne var middagen i dag, og den var skikkelig god! Gleder meg til restene i morra. 😉 Har nettopp kjøpt boka di, og har allerede hatt tre utrolig gode middager. Det beste er at 4-åringen også liker maten! (Litt justeringer i forhold til chili riktignok)
Serverte denne i dag til to barnefamilier (9pers) økte med ca 1/3 mengde. STOR suksess hos store og små! Nydelig og enkelt. Dette skal gjentas!
Hei,Takk for kjempegod blogg.Skulle lage fransk lammegryte med hvite bønner,men fikk problemer med å finne bønnetypen som står i oppskriften.Har i ettertid oppdaget at det står feil i oppskriften.Det skal være cannelinibønner,som er det samme som white kidney beans.Jeg brukte kikerter.Det fungerte det også.
Skal det være 1/2-1 hvitløk eller hvitløksfedd? Er glad i hvitløk, men en hel hørtes litt mye ut?