Jeg har laget et forslag til fingermatbord for Maison Mat &vin, som besto av følgende småretter:
Focaccia med balsamicomarinert løk og rosmarin
Hot gulrotsuppe med ingefær
Rekebrushetta med konfiterte tomater og basilikum
Røkt laks med pepperrotkrem og eple
Ovnsbakte grønnsaker med chevrèkrem
Spicy kjøttboller med rød pesto
Blåmuggost med fruktchutney og valnøtter
Saltbakte poteter med aioli
Her følger de 4 første oppskriftene (de neste 4 finner du her):
Ingredienser
1. Focaccia
5 dl | vann , ca 20 grader |
15 g | fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær |
½-1 ts | salt |
725 g | hvetemel (ca.) |
olivenolje litt |
Balsamicomarinert løk
2-3 | rødløk , i ca. 1/2 cm tykke ringer |
balsamicoeddik | |
olivenolje | |
maldonsalt | |
frisk rosmarin |
2. HOT GULROTSUPPE MED INGEFÆR
700 g | gulrøtter , skrelt og delt i biter |
1 | løk , i biter |
4 fedd | hvitløk , finhakket |
1 ss | smør eller nøytral olje |
2 ss | frisk ingefær , revet (smak til) |
12 dl | grønnsaksbuljong eller kyllingbuljong |
1 1/2 dl | creme fraiche (ca.) |
10 dråper | tabasco (smak til) |
salt (smak til) | |
creme fraiche , til topping | |
gressløk , finhakket |
3. REKEBRUSCHETTA MED KONFITERTE TOMATER
bagetter , i skiver | |
olivenolje | |
hvitløk | |
konfiterte tomater | |
reker | |
frisk basilikum | |
cherrytomater eller andre småtomater, delt i to | |
olivenolje | |
maldonsalt |
4. RØKT LAKS MED PEPPERROTKREM
8 skiver | røkt laks god kvalitet |
½ | grønt eple , i tynne staver |
1 bit | sellerirot , i strimler |
friske krydderurter , feks gressløk | |
4 skiver | rugbrød tynne skiver sprøstekt |
Pepperrotkrem
3 ss | seterrømme |
2 ts | pepperrot (smak til) |
¼-1/2 | sitron , revet skall |
salt og pepper (smak til) |
SLIK GJØR DU
1. FOCACCIA MED BALSAMICOMARINERT LØK OG ROSMARIN
Bland alle ingrediensene til focacciadeigen i bakebollen, og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten til omtrent middels og elt deigen i totalt ca. 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, litt løs deig. Drypp litt olivenolje over deigen og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen forheve i minst 40 minutter, til dobbel størrelse.
Kle en stor langpanne med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bre den utover med en slikkepott. Dersom deigen klistrer seg fast kan du eventuelt dryppe noen dråper olivenolje på deigen slik at den blir lettere å jobbe med. Ha på et klede og la focacciaen etterheve i 30-60 minutter.
Mens focacciaen hever lager du den balsamicomarinerte løken. Legg løkringene utover et bakepapirkledt stekebrett og drypp olivenolje og balsamicoeddik over. Stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca. 10 minutter. La løkringene avkjøles noe, og fordel dem deretter på den ferdighevede focacciaen. Stikk hull i deigen her og der, og ringle deretter over litt olivenolje og strø over litt maldonsalt og noen kvister frisk rosmarin, hvis du har.
Stek focacciaen ved 225 grader på nederste rille i ca. 15 minutter, og deretter ca. 15 minutter på midterste rille, til brødet er gyllent og gjennomstekt. Avkjøl brødet på rist.
TIPS: Focacciaen kan gjerne lages dagen før og varmes 4-5 minutter på varmluft (ca. 175 grader).
2. HOT GULROTSUPPE MED INGEFÆR (8 små porsjoner)
Fres gulrøtter, løk, og hvitløk på middels varme, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge. Tilsett ingefær og la det surre litt til, og tilsett deretter buljongen. La suppen koke under lokk til gulrøttene er møre.
Bruk stavmikser eller foodprosessor og kjør suppen slik at grønnsakene blir jevnet i suppa. Tilsett creme fraiche, og smak til med tabasco og eventuelt litt salt. La suppen få et oppkok. Topp gjerne suppen med litt creme fraiche og strø gjerne finhakket gressløk over.
TIPS: Suppen kan gjerne lages et par dager før den skal serveres.
3. REKEBRUSCHETTA MED KONFITERTE TOMATER OG BASILIKUM
Drypp litt olivenolje på bagettskivene og rist dem i tørr stekepanne noen minutter på hver side, til de får en lys, gylden flate på begge sider. Alternativt kan du steke bagetteskivene i stekovnen ved 250 grader i ca. 5 minutter. Del gjerne et hvitløksfedd i to på langs og gni over den ferdigristede bagettskiven.
Rens rekene. Rett før servering fordeler du basilikumblader, 2-3 reker og en tomat oppå bagetteskivene, og drypper over noen dråper av din beste olivenolje. Aiolien smaker også godt til rekebruschettaen.
TIPS: Tomatene kan gjerne tilberedes flere dager før du skal bruke dem, forutsatt at du oppbevarer dem kjølig i tett glass sammen med litt olivenolje. Rekene kan renses samme dag som du skal servere retten. Bagetteskivene kan gjøres klar et par timer før servering, men bør fylles rett før servering.
4. RØKT LAKS MED PEPPERROTKREM, EPLE OG SELLERI
Ha rømmen i en liten bolle og smak til med revet pepperrot (bruk gjerne den på tube hvis du ikke får tak i fersk pepperrot) og sitronskall (kun det gule), salt og pepper.
Lag tynne strimler av sellerirot med et zesterjern eller lignende. Skjær laksen i pene skiver.
Rist rugbrødskivene og del hver skive i to. La de avkjøles.
Rett før retten skal serveres skjærer du opp eplet i tynne staver. Ha en lakseskive oppå brødet, og fordel pepperrotkrem, sellerirotstrimler, eplestaver og urter over.
TIPS: Pepperrotkremen, selleriroten og laksen kan gjøres klart flere timer i forveien (dekk med plast og oppbevar i kjøleskapet).
VINTIPS
Cathinca Dege har kommet med tre vintips til denne menyen, nemlig: Delane Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs (musserende), Viña Borgia (rødvin) og/eller Mezzacorona Pinot Grigio (hvitvin).
Jeg håper det smaker!
Ikke noe veske i gullerotsuppa?
Joda, det står i oppskriften, 12 dl grønnsaksbuljong 🙂