Grunnlaget for en god pizza legger du selvsagt i pizzabunnen. Slik lager du deilig pizza med sprø bunn og luftig kant:

 

PIZZADEIG

  • 450 g pizzamel (eller hvetemel)
  • 300 g (ca. 3 dl) lunkent vann
  • 1 ts salt
  • 15 g fersk gjær eller 2 g (1 ts) tørrgjær
  • 1 ss olivenolje (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen i 2 minutter på lav hastighet, og deretter ca. 12 minutter på middels hastighet. Du skal nå ha en glatt og smidig deig. La deigen hvile tildekket i ca. 15 minutter og ta den deretter på melet bakebord. Del deigen i tre jevnstore biter (ca. 250 g) som du former til boller. Legg bollene med god avstand imellom i en oljet form. Kle formen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i ca. 2 timer. Det aller beste resultatet får du imidlertid dersom du setter deigen i kjøleskapet over natten (da bør du benytte kaldt vann i deigen), og lar det hvile på kjøkkenbenken i ca. 2 timer før du skal bake ut pizzaen. Deigen kan stå i kjøleskapet i flere dager. Denne oppskriften gir 3 pizzaer.

 

UTBAKING MED HENDENE

For å ta vare på luftboblene i deigen slik at du får en luftig pizzabunn, er trikset å bake ut deigen med hendene, og ikke bruke kjevle. Du begynner med å ta deigen på et godt melet bakebord. Marker «gripekanten» og «prikk» deretter bunnen innenfor gripekanten med fingrene. Snu deigen. Deretter skal deigen formes med begge håndflatene. Roter deigen en kvart runde, mens du holder igjen deigen med den ene hånden og bruker den andre til å presse deigen lett utover, i bueform. Gjenta dette til du får ønsket størrelse på pizzaen din. Pass på at det ikke blir noe press på «gripekanten», slik at du presser ut luften i deigen.

1-pizzabakeriet

Det krever litt trening for å få teknikken til å sitte – og det er helt ok å bruke kjevle hvis du synes det er enklere!

 

TOPPING ETTER SMAK OG BEHAG

Ha deretter pizzadeigen over på en pizzaspade (med et tynt lag med mel oppå). Nå er pizzaen klar for å fylles med favorittoppingen din. Ta en titt her for oppskrifter og inspirasjon.

4-pizzabakeriet LR2

Fall ikke for fristelsen og ha på for mye topping, kunsten er her å gjøre det enkelt, lag heller flere pizzaer med ulike toppinger. Lag gjerne denne enkle og smakfulle tomatsausen til å toppe pizzaen med.

 

STEKING PÅ HØY VARME

Sånn omtrent 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen setter du et bakestål/bakestein eller bakebrett midt i stekeovnen, som du setter på 300 grader (over- og undervarme) eller det som er maksimal temperatur på stekeovnen din.

 

Fyll pizzaen etter smak og behag umiddelbart etter at du har bakt den ut, og la deretter pizzaen gli fra pizzaspaden og ned på det varme underlaget. Stek pizzaen til den er ferdig. Det tar alt fra 5 minutter og oppover, avhengig av hvor høy temperatur stekeovnen din har, hva du steker pizzaen på og hvor tykk pizzabunnen er. Mitt beste råd er å følge nøye med mot slutten av steketiden. Pizzaen er ferdig når bunnen har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. Du vil nå se at «gripekanten» har hevet noe og har en masse luftlommer.

 

RESULTATET

Resultatet er en smakfull pizza med sprø bunn og luftig kant rundt det hele.

 

Gi gjerne pizzaen et dryss av friske urter (for eksempel oregano eller basilikum) og/eller litt ruccula, og nyyyt den umiddelbart.

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.