Da jeg var liten hadde jeg et litt anstrengt forhold til poteter. Det kan kanskje skyldes at vi spiste kokte poteter omtrent hver dag. Hjemme hos oss spiser vi nå poteter 1-2 ganger i uka, og svært sjelden kokte poteter. Jeg liker å variere tilberedelse av potetene, synes det smaker så uendelig mye bedre om du gir de litt ekstra oppmerksomhet, og for eksempel lager gnocchi [nåkki], som er en italiensk spesialitet. Til 2-3 porsjoner trenger du:

Annonse

Ingredienser

500-600 g poteter med skall
1 egg
salt og pepper
75-100 g hvetemel

SLIK GJØR DU

Stikk flere hull i de uskrelte potetene med en gaffel og bak de i ovnen ved ca 225 grader i ca 45-60 minutter, til de blir møre. Ved å bake potetene i ovnen får de en melete konsistens, noe som er avgjørende for et godt resultat. Skrell potetene og ha de i en bolle. Knus potetene med baksiden på en tresleiv eller lignende. Rør i sammenvispet egg  forsiktig og smak til med salt og pepper. Tilsett melet, litt eller litt, til du får en jevn deig.

Del deigen i 6 like deler og trill hver del til en pølse som er omtrent like bred som fingeren din. Kutt ca 2 cm lange biter og form avlange emner. For å få det tradisjonelle utseendet kan du legge en gaffel med på bakebordet og taggene ned. Rull potetdeigen fra benken og opp på gaffelen, slik at du får en  perfekt gnocchi med riller etter gaffelen.

Kok opp lettsaltet vann, ha i gnocchiene og la de trekke. Gnocchiene er ferdig et par minutter etter at de flyter opp mot overflaten. Serveres umiddelbart, alene sammen med høvlet parmesan og en god saus (for eksempel pesto eller en tomatsaus) eller som tilbehør til en kjøtt- eller fjærkrerett. Vi serverte gnocchi sammen med hjemmelaget basilikumpesto, ovnsstekt kyllinglår og cherrytomater. Det var gode kombinasjoner!

Andre måter å variere poteter på finner du her.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Så genialt!
  Har ikke spist gnocchi siden jeg var i Italia i 2009. Visste ikke at den var laget av potet, men det var så godt. En av de få tingene på italiensk jeg faktisk kan si er gnocchi med ost. Dette må jo prøves ut en gang, for dette tror jeg til og meg jeg kan få til.
  Takk for flott tips. Digger bloggen din forresten, kommer nok til å bruke den mye som inspirasjonskilde fremover.
  Ha en vidunderlig hælj.
  Hilsen Caza

 2. Er ikke glad i kokte poteter selv, spiser det bare hvis jeg får det servert. Dette så kjempegodt ut! Skal prøve å lage det snart 🙂

 3. Dette skal jeg prøve. Men skal man ha gnocchi i kjelen mens vannet koker? Eller skal kjelen trekkes fra platen og deretter legge gnocchi i?

  1. Normalt senkes temperaturen i vannet når du har i gnocchiene, slik at det slutter å koke. Gnocchiene skal ikke kokes, bare trekke. Lykke til! 😉

 4. Lagde disse i går, og de ble veldig gode. Jeg tror imidlertid jeg brukte mye mer mel enn 100g for å få deigen til å bli trillbar, og da var den som en litt løs bolledeig. Ut fra bildene ser det ut som din deig var enda fastere.. Kan det ha noe med potettype å gjøre kanskje?

  1. Jeg vil tro det har noe med potettypen å gjøre, eller at du hadde kokt potetene mer enn hva jeg gjorde.

 5. Hei!
  Lurte bare på en ting, dersom man ikke trekker disse men i stedet steker dem i ovnen. Får man da noe som ligner på Pommes Noisettes?
  Kristin

 6. Kan man lage dette og fryse ned før man koker? Sånn i en hektisk hverdag som småbarnsmor… Evt hvor lenge vil de holde seg i kjøleskap?

 7. Hei. Jeg var på leting etter oppskrifter på Gnocchi og fant din fine matblogg. Ville bare si at jeg tror nok uttalen er slik: njåkki og ikke nåkki, som du skriver. Ingen stor betydning altså – ville bare si det. Takk for oppskrift! ? Ha en god dag!

 8. Lagde dette etter din oppskrift, servert med en nydelig redusert tomatsaus og godt med revet parmesan på. Veldig godt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.