Lammefilet med rotfruktgrateng, smørstekte kantareller og rødvinssaus

Du trenger slett ikke å være mesterkokk for å servere et nydelig lammemåltid i påsken. Hemmeligheten ligger i bruk av steketermometer – og gode oppskrifter på tilbehør. Her er mine beste tips for tilberedning av lam + noen oppskrifter på godt tilbehør:

LAMMESTEK

Fransk lammestek 1

La gjerne lammesteken ligge i romtemperatur et par timer, hvis du har anledning. Stikk eventuelt inn noen hvitløksfedd og noen kvaster med rosmarin og ha på en stekestrømpe, eller surr steken med bomullshyssing. Gni lammesteken inn i salt og pepper og stek den raskt på alle sider i litt smør. Tilsett 1-2 dl varmt vann i pannen og kok ut av pannen. Sett i steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av steken. Fordel eventuelt gulrøtter og løk i formen (eller andre grønnsaker, se de ulike oppskriftene), hell over den utkokte stekesjyen og legg steken oppå.

Stek kjøttet ved ca 125 grader til lammesteken har en kjernetemperatur på 62-65 grader (rosa kjerne). For en lammestek på ca 2,5 kg tar det mellom 2 og 3 timer. La steken hvile under folie (ikke pakk folien tett rundt steken, bare legg den lett oppå) i minst 20 minutter før du skjærer i den. Sil av stekesjyen og bruk som grunnlag til saus.

Oppskrifter på lammestek: Fransk lammestek med sprø topping og lammestek med rotgrønnsaksymfoni.

LAMMEFILET

Skal du flotte deg litt, eller er dere få til bords, kan jeg anbefale lammefilet, se for eksempel denne oppskriften.

Andre oppskrifter med lammefilet på bloggen: Sennepsbakt lammefilet med ovnsbakte grønnsaker og lammefilet med sennepsbakte poteter og olivensalat. Ellers kan også lammecarrè med godt tilbehør anbefales.

TILBEHØR

Sennepsbakt lammefilet med ovnsbakte rotgrønnsaker, potetpure og rødvinssaus

Har du ikke forsøkt rotfruktgratengen enda, er det kanskje på tide? Ellers liker jeg ofte å gjøre det enkelt med ovnsbakte grønnsaker, som feks i denne eller denne oppskriften. Sennepsbakte poteter med olivensalat eller ratatouille er heller ikke å forakte.

Potetpurè med parmesan eller potettårn er også verdt et forsøk.

SAUS

Lammefilet med ratatouille 2

Jeg foretrekker som regel rødvinssaus til lammekjøtt, men her er det bare å trå til med din egen favoritt.

Alle lammerettene på bloggen er samlet her.

Hva er din lammefavoritt?

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.