Lemon curd eller sitronkrem som det kan kalles på norsk, er utrolig godt, gult og  friskt. Sitronkrem lages av sitron, sukker, smør og egg, sammen med en liten dose tålmodighet og bittelitt nøyaktighet. Du belønnes da med en deilig krem som kan benyttes til det meste, som for eksempel lunkne horn, rundstykker, scones eller kjeks. Eller du kan benytte det som kakefyll eller tilbehør til omtrent all slags bakst. Sitronkremen vil bli servert i formiddag da veslejenta mi kommer på hytta for å feire 23 års dagen sin sammen med oss. Gratulerer med dagen, jenta mi!

Annonse

Ingredienser

2 1/2 dl sitronsaft , nypresset
3 sitron , finrevet skall
100 g smør (usaltet)
300 g sukker
2 egg , sammenvispet
1 eggeplomme , sammenvispet

SLIK GJØR DU

Finn frem en tykkbunnet kjele og sett den i en større kjele som du har fylt med litt vann. Bunnen i den minste kjelen skal ikke komme i kontakt med vannet.

Bruk gjerne økologiske sitroner, hvis du har. Vask og tørk sitronene godt før du river skallet (kun det gule). Ha smør og sukker i den minste kjelen og la det smelte på lav varme. Tilsett sitronsaft og sitronskall og rør godt sammen. Tilsett umiddelbart de sammenvispede eggene (som du har silt gjennom en sikt eller lignende). Du er nå inne i en kritisk fase: Sitronblandingen skal nå varmes forsiktig opp under stadig omrøring, og skal ikke på noe tidspunkt koke. Dersom den varmes for raskt opp eller koker (eller hvis vannet i vannbadkasserollen kommer i kontakt med den lille kjelen) vil eggene koagulere og det blir eggerøre istedet for sitronsmør.

La sitronblandingen kose seg på lav varme mens du jevnlig rører i den. Den vil etterhvert begynne å tykne, og det er spesielt viktig å røre jevnlig og passe på mot slutten, for står den for lenge kan du også risikere å få eggerøre. Sitronkremen er ferdig når den henger igjen på baksiden av en tresleiv. Hele prosessen tar ca 40-50 minutter. Ellers pleier jeg å ta en test på samme måte som når jeg lager gele av bær: Ha ca en teskje sitronkrem på en tallerken og la den stå noen minutter. Trekk en skje over og dersom den ikke flyter sammen er den ferdig.

La sitronkremen avkjøles litt, før du heller den på rene glass. Sitronkremen skal oppbevares i kjøleskapet, og har en holdbarhet på ca 2 uker. Men, lager du et glass i dag er det uansett garantert tomt før påsken er over!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Utrolig godt pålegg, oppdaget det for under et halvt år siden. Sikkert enda bedre å lage selv, takk for at du la ut denne oppskriften!

 2. jeg har laget denne nå. Jeg rørte og rørte og ventet på at den skulle tykne, noe den aldri gjorde. Den hang heller ikke fast på baksiden av en tresleiv. Men da jeg testet med en skje over etter et par timers røring (!) var den ferdig likevel. Og etter en runde i kjøleskapet var den god som gull 🙂 Tusen takk for oppskrift. 🙂

  1. Så godt at du fikk lønn for din tålmodighet da! Det er mulig du burde hatt bittelitt høyere temperatur. Lykke til neste gang!

 3. Hei!
  Dumt spørsmål sikkert, men skal sukkeret smelte også?

  Bloggen din har bidratt til at jeg har fått meg en hobby 😉

 4. MMmm. Hørtes kjempegodt ut!! Kommer garantert til å prøve meg på denne!

  For en tid tilbake kjøpte jeg et glass med Ginger curd og det har nå stått i skapet i lange tider i påvente av at jeg skal finne ut hva den kan bruker til.. Har du noen erfaringer å dele? Kan den brukes på samme måte tro?

  Tusen takk for super blogg – den har gitt meg utrolig mye inspirasjon!

 5. Takk for bra oppskrift, lemon curd er bare kjempegodt! Denne ble helt perfekt og skal brukes som fyll i makroner i morgen og tipper også i sitronterte siden 🙂

 6. Hei!
  Sukkeret smelter aldri.. smøret smeltet raskt, men sukkeret forblir usmeltet.
  Hvis jeg skrur opp temperaturen er jeg redd det blir for varmt når eggene skal oppi. Hva bør temperaturen være?

  Ellers må jeg si bloggen, og ikke minst boken, er helt supre!

 7. Brukte ingrediensene og mengdene fra oppskriften. Veldig bra. Men fikk tips av ei venninne på å bare bruke kjele med tykk bunn rett på plata uten vannbad. Det fungerte helt fint. Dessuten lurt å tilsette smøret og sitronskallet helt på slutten. Da ser man at det tykner først, og sitronskall blir litt bittert hvis det varmes for lenge.

 8. Det blir et minst like godt resultat med å blande alle ingredienser i en kjele (gjerne med teflon), røre hele tiden på svak varme helt til det begynner å tykne. Det må for all del ikke koke.

  1. Vi hadde samme problem da vi lagde sitronkrem; sukkeret ville ikke smelte i smøret. Vi fant imidlertid ut at det hjalp å tilsette litt vann, ettersom sukker ikke smelter/løser seg opp i fett. Til dobbel oppskrift tilsatte vi totalt 3/4 dl, som vi kokte opp i vannkokeren. Konsistensen forbedret seg drastisk, fra kakete til tykt flytende. Det var fremdeles noen sukkerkorn i blandingen, men vi tok sjansen og tilsatte sitronsaft (som inneholder ca 89% vann) og -sest. Ganske raskt etter at dette var tilsatt, endret konsistensen seg til helt flytende.

   Det står nå er flott gryte og kjøler seg ned på kjøkkenbenken – helt fri for sukkerkorn!

  1. Nei, det skal være 300 gram. Har skjedd en feil i forbindelse med overføring av oppskriften – takk for at du sa ifra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.