Annonse
Annonse

Ingredienser

SLIK GJØR DU

Det har vært et spennende kokebokår, med mange flotte, inspirerende og varierte kokebøker. Jeg har, og har alltid hatt, en stor forkjærlighet for kokebøker, og elsker å gi bort kokebøker i gave (og ikke bare mine egne). Kokebøker er en fin gave fordi det finnes en kokebok nesten for enhver smak og ferdighetsnivå, så sånn sett kan det også bli en ganske personlig gave. Jeg har bladd meg gjennom en del av årets kokebøker, og her er det mye bra! Jeg har allerede fått noen favoritter som jeg vil dele med dere – i uprioritert rekkefølge:

Lise Finckenhagen har besøkt gater og markeder i tre verdensdeler for å samle inspirasjon, oppskrifter, historier og bilder. I «Lises gatekjøkken» serverer hun spennende matretter, enten de kommer fra Bangkok, Roma, London eller Mexico. Oppskriftene kan du enkelt gjenskape på ditt eget kjøkken – med vanlige ingredienser. Med på kjøpet får du også tips om musikk, som etter Lises mening kan være med å forsterke matopplevelsen. Boken er illustrert med Sara Johannessens vakre mat- og miljøbilder.

Konditor og bakeblogger Elin Vatnar Nilsen viser deg hvordan du kan lage alle klassikerne. Her finner du verdens beste, suksessterte, kransekake, hvetestang, waleskringle og 60 andre oppskrifter. Boken er delt inn i 10 kapitler med grunnoppskrifter på de vanligste kaketypene som sukkerbrød, sjokoladekake, marengs, mørdeig og gjærbakst. En enkel og ujålete bok som gir deg svar på (nesten) alt du lurer på innen baking.

Grøntboka er en ABC-bok for deg som vil lære å lage gode tilbehør/garnityrer til all slags mat. Hva passer til okse? Hva passer til kylling eller fisk? Geir Skeie gir deg mye mer å spille på, og du kan løfte middagen til nye høyder. Her lærer du også nyttige grunnteknikker. Jeg har forresten skrevet forordet til boken, og der skriver jeg blant annet «Dette er en nyttig bok for folk flest, enten du er nybegynner på kjøkkenet eller litt mer dreven».

Kokken bak ideen var Karla Siverts, kjøkkensjef på Smalhans fra restauranten åpnet i 2012 til hun døde av kreft 29 år gammel i 2016. Karlas kjøkken er et unikt kokebokprosjekt som er basert på de 100 beste husmannskostoppskriftene som ble servert på restauranten. Her har elleve norske toppkokker – alle nære venner og kolleger av Karla – gått sammen for å lage denne boken. Som bonus får vi Karlas berømte sauseskole, som lærer oss å lage saus både til hverdags og fest, samt tips og oppskrifter som gjør det lettere å bruke rester og råvarer optimalt.

Med oppskriftene fra denne kokeboken kan du imponere familie og venner med alt fra nydelig indisk festmat til velsmakende vegetarretter. Boken byr på gode smaker og retter som samosa, lammecurry, butter chicken, chana masala, palak panir, raita, chutney, mangois og deilig chai.

I «Green Kitchen – hjemme» har David Frenkiel og Luise Vindahl samlet 100 oppskrifter på vegetarmat. Du får oppskrifter på alt fra raske og gode hverdagsfrokoster og -middager til måltider som egner seg til helgekos og fest. Maten er enkel og rask å lage, og oppskriftene inneholder nyttige tips.

Her deler Jan Ivar maten han selv elsker å spise og som han liker å invitere gjester på. Han serverer gjerne mat med røtter og tradisjon, men samtidig har han alltid en moderne vri på sine retter. Matfotografen Stian Borch har tatt de fine bildene i boken.

Her deler matbloggeren Ina sine mest populære middagsoppskrifter og en rekke nye. Her er det mest fokus på hverdagsmat, men du finner også temasider om taco, pizza og grilling og eltefrie brød.

I denne boken viser Even Ramsvik oss hvordan klassiske norske råvarer som krabbe eller kolje, reinsdyr eller rype, rødbet eller purre kan nyskapes på tallerkenen, i et møte mellom eldgamle matkunnskaper og kompromissløs, moderne kokekunst. Underveis lærer leseren om matlagingstradisjoner og tilberedningsteknikker, om råvarebehandling og konservering, om matfilosofi og matglede. Ny norsk mat er nok en matbok for de som er godt over middels matinteressert – og ble kåret til Årets beste kokebok 2017.

Og jeg må selvsagt også sånn i all beskjedenhet ta med min nye kokebok. Med Trine inviterer ønsker jeg å senke terskelen for å invitere familie og/eller venner på en matbit. Her finner du nærmere 90 oppskrifter, fordelt på 16 menyer til hverdag og fest, samt mine beste pizza- og tex-mexoppskrifter og deilige oppskrifter til sommerfesten. Med på kjøpet får du også mine råd og tips om hvordan du best kan planlegge og forberede måltidet, hvordan du beregner porsjoner til mange gjester – og hva du kan gjøre ferdig på forhånd.

 

Noe å tenke på til deg selv eller som gave til dine matglade venner?

 

Du kan bestille bøkene ved å klikke på de ulike lenkene. Du får da bøkene til maksimal rabatt, og portofritt sendt hjem til deg.

For ordens skyld vil jeg presisere at dette ikke er et sponset innlegg, men at jeg får provisjon av eventuelt salg som utledes fra dette innlegget. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.