Ekte vaniljesukker lages av vaniljestang, og ikke av grantrær som «vaniljesukker» som selges på det norske markedet* hovedsaklig er fremstilt av.

Vaniljestang er frøkapselen til en hvit orkideplante som heter Vanilla Planifolia. Blomstene befruktes kunstig når orkideen blomstrer. Når kapslene er høstet kan det ta cirka et halvt år, og etter en møysommelig prosess med gjæring og tørking, før vaniljestangen har fått sitt karakteristiske utseende – og den gode særegne smaken som bare finnes i ekte vanilje. Etter å ha fått kjennskap til hvilke prosesser som ligger bak er det ikke så rart at vanilje er verdens nest dyreste krydder, etter safran. De beste vaniljestengene kommer etter kjennernes syn fra Madagaskar, den smakssterke Tahiti-vaniljen.

Vaniljestangdyrkerne vil aldri kunne møte etterspørselen etter vaniljesmak over hele verden. Dessuten er det dyrt. Derfor har industrien kommet med andre alternativer, nemlig kunstig fremstilt vanillin. Vanillin er et syntetisk fremstilt stoff som smaker nesten som vanilje. Men bare nesten. Vanillin kan utvinnes fra så mangt, slik som fra granbar, råtten bark og kumøkk. Ja, jeg spøker ikke, i Japan har noen forskere visstnok prestert å fremstille vanillin fra kumøkk!

Syntetisk fremstilt vanillin benyttes i stor grad i industrifremstilte matvarer, og noen av disse selges med bilder av lubne, blanke og fine vaniljestenger utenpå emballasjen. Uten at de inneholder så mye som et bittelite vaniljefrø en gang. Vaniljesukkeret vi vanligvis benytter til baking inneholder også kunstig fremstilt vanillin. Faktisk er det slik at ca 1% av vaniljesmaken vi konsumerer utvinnes fra ekte vaniljestang, resten er syntetisk fremstilt.

Det er ikke påvist at kunstig fremstilt vanillin er skadelig på noe vis, men poenget mitt er smaken, smaken og atter smaken. Ekte vanilje er jo så uendelig mye bedre enn kunstig fremstilt vaniljesmak! Når du først baker eller lager en dessert fra bunnen av så er det lov å unne seg ekte vare, er det ikke?

Du kan enkelt lage ditt eget vaniljesukker. Jeg har to ulike oppskrifter jeg benytter. Utgangspunktet for de begge er utrolig enkelt; vaniljestang, sukker og et tett glass med lokk. Blandingsforholdet er omtrent følgende:

1 vaniljestang
200 gram sukker (gjerne finkornet)

Det viktigste kjennetegnet på en god vaniljestang er at den er bløt og bøyelig. Og vaniljestang er ferskvare som skal oppbevares i kjøleskap frem til du skal benytte den.

Til oppskrift nr. 1 trenger du også en foodprosessor. Del vaniljestangen i mindre biter og kjør vaniljestangen og sukkeret i foodprosessoren til vaniljestangen er knust. Sikt vaniljesukkeret og ha det på tette glass.

Til oppskrift nr. 2 splitter du vaniljestangen på langs og skraper ut de små sorte frøene. Ha deretter vaniljefrøene og den splittede stangen oppi et tett glass med lokk sammen med sukkeret. Rist godt, og la det stå slik at sukkeret trekker til seg den gode vaniljesmaken. Du kan begynne å bruke det ganske umiddelbart, men det beste er om det får stå en uke eller to før du begynner å bruke det.

Det som er så praktisk med denne metoden er at du aldri går tom for vaniljesukker! Når du har laget en dessert eller lignende med vaniljestang kan du putte «belgen» oppi glasset og derved får du utnyttet vaniljestangen maksimalt. Etterhvert som jeg forbruker vaniljesukkeret fyller jeg bare på med mere sukker, og sånn går no dagan…

Når det gjelder dosering i forhold til «uekte» vaniljesukker, som jo er utgangspunktet for de fleste oppskrifter, pleier jeg å ta oppskriften som veiledende og smake meg frem underveis, samt at jeg som regel også reduserer sukkermengden i oppskriften omtrent tilsvarende.

Hjemmelaget vaniljesukker er også en ypperlig gave å gi bort. Fyll det ekte, hjemmelagede vaniljesukkeret på pene glass, knyt på en sløyfe og vips har du en fin vertinnegave eller julegave! Enkelt, ikke sant!?

* Du får kjøpt vaniljesukker basert på vaniljestang i velassorterte butikker. Så hvis du ikke lager ditt eget vaniljesukker etter dette så bør du ta med deg en slik neste gang du er i butikken…

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg tenkte faktisk på at jeg burde lage vaniljesukker i helga, så dette var bra timing!Er begge oppskriftene like gode, eller er det en du anbefaler litt mer enn den andre?

 2. Jeg synes oppskrift nr. 2 ligger et bittelite hakk foran nr. 1, men så inneholder den jo kun vaniljefrø og sukker også da. Det er den jeg benytter mest selv. Etter hva jeg har hørt er det oppskrift nr 2 som benyttes av de store kokkene… Trine 😉

 3. Jeg skjønner ikke helt hva man skal med vaniljesukker, jeg bruker kun ren vanilje (fås kjøpt på bla. Røtter). Nok sukker (eller sukerin som jeg bruker) er det som regel i oppskriften at det ikke er nødvendig og tilsette mer.

 4. Dette var oppklarende. Trodde nemlig at en skulle ha en "brukt" vaniljestang oppi MELIS, og da jeg prøvde det så stivnet melisen, selv om glasset var tett. (Fuktigheten i vaniljestangen, kanskje?)Igår så jeg faktisk din oppskrift nr 1 å apoteket! De solgte noen fine bokser der til kr 49,-. Det sukkeret så akkurat ut som ditt; med små sorte prikker i. Takk for vaniljestanginfo! Interessant.

 5. Jeg har også altid et glas stående med brugte vaniljestænger i blandet op med sukker. Det smager bare så fint og er jo, som du ganske rigtigt skriver Trine, slet ikke at sammenligne med disse syntetiske produkter. Lige nu ligger der rigtg mange tomme vaniljebælæge i glasset. Af og til tager jeg en bælg eller to og koger dem med, når jeg laver frugtgrød eller marmelade. En optimal brug af en vaniljebælg.Rose Sommer skrev, at hendes sukker bliver fugtigt og stift. Det gør mit også, men så tager jeg alt ud af glasset, knuser det fint og hælder det hele tilbage i glasset. Smagen fejler jo ikke noget.Ups, det blev en helt roman. Det er bare så dejligt "at møde" en, som gør, det jeg også gør i hverdagen.Mange hilsnerAnne-Mette

 6. Som strikkelaura sier, så bruker jeg også ren vanilje. Kjøper som regel vaniljepulver og/eller vaniljeessens fra utlandet. Billigere enn å kjøpe på norsk helsekost! Smaker himmelsk!

 7. ciao lo preparo spesso anch'io per la festa della mamma ma è adatto alche al Natale, ciao buona giornatahttp://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/2010/05/zucchero-aromatizzato-alla-vaniglia-per.html

 8. Jeg er alt for lat til å gjøre annet enn oppskrift nr 2, men til gjengjeld fungerer den veldig bra.Spørsmålet er vel nå om jeg har flere vaniljestenger enn sukker oppi boksen, eller om vaniljestenger noen gang blir for gamle? De begynner jo å bli årgangs de første jeg puttet oppi 🙂

 9. Har du prøvd vaniljeekstrakt, Trine? Jeg kjøpte en flaske i London, samme type som Nigella bruker 🙂 Laget av ekte vanilje selvfølgelig.Jeg har ikke sett vaniljeekstrakt i norske butikker, kun vaniljeessens. Men det er jo laget av vanilin, og da er man jo like langt…I skapet (langt bak et sted) står et glass med sukker og brukte vaniljestenger, men siden jeg har vært usikker på doseringen har jeg ikke brukt det så særlig mye. Nå skal jeg ta det fram og bruke i julebaksten 🙂

 10. Jeg gjør det også sånn som du gjør i eksempel 2! Men i stedet for sukker bruker jeg fruktose. Og fyller bare på etterhvert ja, varer lenge den vaniljestanga.Men var veldig god ide å lage veninnegave av det, det hadde jeg ikke tenkt på!

 11. Hei. Dette ser rågodt ut, og lettvint.. men jeg er ikke ett kjøkkenmenneske, så kan du forklare litt mer inngående for meg?
  Jeg skal kutte en vaniljestang i to, skrape ut frøene, blande disse i 200 gr sukker (Da snakker vi vanlig finkornet farin, eller er det melis?)
  Så skal jeg putte dette i ett glass, med frøene, sukret, OG resten av stengerne? Hvos lenge ska selve vaniljestengerne være oppi der? Skal jeg bytte di ut etter en tid, hvis jeg fyller på med mer sukker?
  Sikkert tåpelig spørsmål, men jeg er som sagt ikke noe kjøkkenmenneske, jeg er bare glad i god mat, og fine gode kaker, så jeg øver 🙂
  Takk på forhånd 🙂

  1. Det stemmer slik du skriver, alt skal i samme glass, og det er bare å fylle på med sukker etterhvert og med vaniljestang. HVis jeg feks benytter vaniljestang i en dessert eller lignende putter jeg stangen oppi vaniljesukkerkrukken. Når stangen har ligget der en stund (uker/mnd) blir den tørr og smuldrete tar jeg den ut. Iom at jeg lager en del mat er det hele tiden jevnt påfyll med vaniljestenger (og også jevnt forbruk). Innimellom fyller jeg også på med en helt ny vaniljestang, dvs skraper ut frøene og har de sammen med stangen oppi glasset. Jeg benytter ekstra fint sukker, men du kan også benytte vanlig sukker og melis. Det har ikke jeg prøvd.

   Når det gjelder bruk av hjemmelaget vaniljesukker i smørkrem må du smake deg frem. Hvis jeg lager en stor porsjon pleier jeg ofte å benytte vaniljestang i stedet for (hjemmelaget) vaniljesukker, og legge eventuelle rester i vaniljesukkerkrukken. Jeg håper dette var mere oppklarende enn forvirrende. Det er mange måter å gjøre dette på, og slik gjør jeg det. Prøv deg frem. 😉

 12. Hm, unnskyld jeg glemte å spørre hvordan dette vaniljesukkeret er å bruke i smørkrem? Alle oppskrifter jeg finner til smørkrem skal det jo være melis, og vaniljesukker.. Men bør jeg kjøre det gjennom food processor først da`? :s
  Eller vil det blande seg ut på samme måte som melis?

 13. Hei Trine:) Tusen takk for en super blogg med masse flott inspirasjon og supre tips! Besøker deg daglig! bare lurte på om du har noe tanker om hvordan man kan lage hjemmelaget vaniljesukker av sukker og rent vaniljepulver, istedet for med vaniljestenger (eks. Naturata sin malte bourbon-vanilje)..? Hvor mye sukker ifht vaniljepulver? Ville tro at det kanskje er en enda enklere måte å lage fantastisk vaniljesukker på, og jeg sitter på en god pose med vaniljepulver bestilt fra gojiking. Vil gjerne lage opp masse og gi bort. Flere burde få øynene opp for ekte vanilje(sukker:)! Bør man kjøre sukkeret i foodprosessor for å få det mer finmalt? Hva med brunt rårørsukker? Takknemlig for svar!

 14. Hei Trine, og tusen takk for tipset! Det skal jeg benytte meg av, da jeg er storforbruker av vaniljepulver. Jeg pleier å kjøpe ren vaniljepulver på helsekosten, men liker å ha flere muligheter 🙂
  Så jeg lurer på en ting.. Har du noen gang laget pisket krem med dette vaniljesukkeret (nr.1 eller 2)?
  I så fall, hvor mye vaniljesukker har du med en pakke kremfløte, og hvor mye sukker har du i tillegg?

  1. Jeg benytter ca 1 barneskje av dette vaniljesukkeret, og ikke noe annet, når jeg skal ha stivpisket krem med vanilje i. Det er ikke nødvendig med mer sukker. 🙂

 15. Har laget dette før, men nå skal jeg til pers igjen. Så fin oppskrift og historie at jeg deler den på min matintoleransefacebookside som du finner via bloggen 🙂 Takk for tipset!!

 16. Deler denne oppskriften på bloggen min i dag. Jeg henviser rett og slett til hele innlegget. Så bra skrevet. Har laget mitt vaniljesukker før, men da brukte jeg det klorblekede farinen, og det gjør jeg jo ikke lenger…

 17. Etter å ha lese dette blogginnlegget, så frister det aldri meir å bruke uekte vaniljesukker. Bruker for det meste ekte vanlije fordi eg liker det best.

 18. Hallohallo 🙂
  Da lurer jeg – har en NYDELIG oppskrift hvor det er hjemmelaget vaniljefyll, men den er med 4 matskjeer vaniljesukker. Hvordan får jeg byttet ut det med denne?? Evt bare vaniljefrø. Forslag til mengdeforhold 🙂 ?
  Jeg er helt grønn på kjøkkenet, og trenger enkle oppskrifter 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.