Her kommer en oppskrift på grovt surdeigsbrød inspirert av Morten Schakendas kokebok. Min versjon er noe grovere enn Schakendas, og fremdeles litt for lite grov etter min smak. Til hverdags i alle fall. Men brødet er uansett godt, ingen tvil om det! Til dette brødet trenger du fin og grov surdeigsbase, som du finner oppskrift på her.

Til to store brød trenger du:
ca 900 gram hvetemel
100 gram sammalt rugmel
100 gram sammalt hvetemel
7,5 dl vann
85 gram lys surdeig
85 gram grov surdeig
1,5 ts salt
Bland alt unntatt surdeig og salt i en eltebolle (hold igjen litt av hvetemelet til evt justering senere). La dette stå og hvile i ca 30 minutter. Tilsett surdeig og salt og elt deigen i kjøkkenmaskin i ca 15 minutter, til deigen blir smidig og elastisk og slipper kantene i eltebollen. Juster eventuelt med litt av hvetemelet dersom deigen blir for klissete.

Legg deigen over i en bolle du har smurt med litt nøytral olje. Ha på plast eller lokk og sett sett deigen på et lunt sted og la deigen heve til dobbel størrelse, i ca 4 timer.

Del deigen i to like emner. Form brødene til ønsket fasong og legg de på en bakepapirkledt stekeplate. Gi brødet et dryss med mel og dekk med plastfolie. La brødene heve på en lun plass til ca dobbel størrelse. Snitt brødene i toppen og stek de ved ca 220 grader. For å få sprø stekeskorpe kan du slenge litt varmt vann (ca 0,5 dl) i stekovnen og lukke ovnsdøra umiddelbart slik at dampen holder seg i stekovnen. Stek brødene ved 220 grader i ca 5 minutter. Senk deretter temperaturen til ca 180 grader og stek videre i ca 45 minutter. Avkjøl brødene på rist.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. O Store Lykke! Ramla innom her helt tilfeldig i dag – og det blir ikke siste gangen, for å si det sånn! Nå er bloggen lagret under "favoritter" – og vil bli flittig besøkt. Keep up the good work! :-))E 🙂

  2. Jag blev lite förvånad när det helt plötsligt dök upp en ny norsk länk bland svenska receptsajter och matbloggar på topplistan på hittarecept.se. Så jag blev förstås nyfiken. Schakenda torde vara ett okänt namn för de flesta svenskar. Så, vem är det?

  3. Anonym; Tusen takk for koselig tilbakemelding! Du er hjertelig velkommen tilbake! Karin; Velkommen hit! Morten Schakenda har gitt ut bakekokebok, og jeg har tidligere lagt inn flere innlegg med oppskrifter inspirert helt eller delvis fra hans bok. Jeg har lagt en lenke til boken i innlegget over. Du kan bla i boka ved å følgen denne lenken: http://www.blaiboka.no/index.php?isbn13=9788203237157Bøfjerding; har lagt igjen en kommentar på bloggen din også! Vi får satse på at en av oss finner den ultimate grovbrødoppskriften med surdeig om ikke så alt for lenge. Jeg kommer med to nye surdeigoppskrifter snart, men jakter fortsatt… Trine 😉

  4. Det står ikke i oppskriften hvorvidt det er grovt eller fint sammalt rug/hvetemel. Jeg tok fint, men har en mistanke om at kanskje det skulle være grovt?

  5. Hei.
    Da har jeg brukt din «kom i gang med surdeig» – blogpost og har bakt mitt første surdeigsbrød, og det ble godkjent.
    Jeg brukte fremgangsmåten for selve brødet fra denne artikkelen, men siden du hadde skrevet at du skulle ønske det ble litt grovere så byttet jeg ut 300 gram av hvetemelet med «Trinn 1» i Sissels grovbrød. http://trinesmatblogg.no/2010/11/15/sissels-grovbrød/ Brukte vel 2/3 av det som er i den oppskriften. Måtte kutte litt av vannet når jeg da bakte selve brødet, men ellers fungerte det utmerket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.