* 13. DESEMBER *

I dag er det Luciadagen og dagen for lussekatter. De av dere som i likhet med meg har små barn har kanskje allerede sett Luciatog og spist lussekatter? Vi hadde i alle fall Luciatog og lussekatter i barnehagen på fredag, og det var en stor opplevelse for en rørt mor, og det til tross for at hun har overvært mange slike seanser i forrige årtusen, da jentene var små.

Lussekatter ble bakt for et par dager siden og skal serveres før vi skal begynne å bake i dag. Jeg skal nemlig ha bakedag i dag, med jentene mine og vesle Mathias. Det gleder jeg meg veldig til!

Hvis du ikke allerede har bakt lussekatter kan du forsøke deg på denne oppskriften. Jeg har her gjort en Schakendavri, ved å elte inn smøret til slutt, noe jeg gjør med nesten all søtgjærbakst nå. Med stort hell! Lussekattene ble i alle fall luftige og fine – og veldig gode! Prøv du også da vel!

Du trenger:
100 gram smør
3,5 dl melk
50 gram gjær
1 gram safran
(1 sukkerbit)
1 dl sukker
1 ts kardemomme
en klype salt
8-9 dl hvetemel
vispet egg til pensling
rosiner til pynt
*

Ha safran og sukkerbit i en morter eller lignende og støt det lett. Varm opp melken til ca 37 grader og tilsett safranen. (Har du ikke safran kan du benytte litt gurkemeie istedet.) Rør ut gjæren i litt av melken og tilsett resten av melken når gjæren er oppløst. Så er det tid for sukker, kardemomme, salt og mesteparten av hvetemelet (hold igjen litt for eventuelt å justere deigen, den skal ikke være for kompakt). Arbeid sammen til en glatt deig – ca 5-10 minutter i kjøkkenmaskinen. Ha deretter i smøret i terninger og la kjøkkenmaskinen gå til alt smøret er arbeidet inn i deigen, ca 10 minutter. Dekk bakebollen med plast og sett til heving til deigen har fått dobbel størrelse, i ca 40-60 min.

Elt deigen på et bakebord og del i 16-18 emner. Form til forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk med et klede og etterhev i ca 30-50 min. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg.

Stekes midt i ovnen ved ca 225 grader i ca 10-12 min, til lussekattene har fått fin farge. Avkjøles på rist og serveres helst lunkne. Lussekattene kan fryses.

Ha en fin Luciadag!
Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Vi skal lage lussekatter i morgen. Vi prøver nok oppskiriften din! Men hvordan får du de fine snøfnuggene på bildene dine?det er så utrolig stemningsfullt og delikat 🙂 Vil jeg ha på min blogg også!

 2. Heisan!Bakte lussekatter i går siden jeg er på jobb nå i natt. Når dagvaktene kommer på jobb i morgen møtes d med nytraktet kaffe og varme lussekatter!Hyggelig start på dagen vil jeg tro ;-)God bakedag til deg og dine.Hilsen lykkeliten

 3. Du får alt til å se så lekkert ut!Ikke bare maten, men bildene også, kjempefine er de!Nå fikk jeg veldig lyst til å løpe bort til bakeren på leting etter lussekatter.. I dag er nemlig lese-til-eksamen-dag så det blir lite baking :(Kos deg med både dine store og små 😀

 4. Denne oppskriften skal jeg prøve i dag. Må bare ut og handle litt først. Skulle ønske jeg hadde kjøkkenmaskin :)MarieH

 5. Nå blir det snart lussekatter her også! Prøver nok en gang en av dine oppskrifter, og de er bare supre! Tusen takk for en super blogg – jeg er innom minst en gang om dagen for litt inspirasjone 🙂

 6. Åh ,så søt:) Sto i barnehagen med tårer i øynene selv på fredag jeg:)Bruker min vanlige bolleoppskrift jeg,tilsatt saffran! Men tipset om å elte inn smør til slutt uten å smelte det,det skal jeg prøve:)

 7. Når står deigen til heving.. Dessverre blir det "hvite" lussekatter pga mangel på safran eller gurkemeie. Menmen, smaker nok minst like godt :)Takk for fin oppskrift!

 8. Dette var en kjempegod oppskrift! Lussekattene ble store og luftige, og smakte herlig! Tusen takk for oppskriften! 🙂

 9. EN glad gutt står og triller lussekatter på harde livet, sent søndag kveld. Gjett hvem som skal overraske klassen med lussekatter i morgen!?Takk for oppskrift, den virker veldig fin. Hege

 10. Oppdaga bloggen din i dag.Og her var det mye godt.Jeg planlegger et vennelag neste helg og her fant jeg jammen meg inspirasjon og oppskrifter til alt jeg tenkte på.Takk!

 11. Datt innom her idag, og for en FANTASTISK blogg 🙂 Lekre bilder og lekre matretter, med gode og enkle forklaringer. Jeg får bare bukke og neie og takke for inspirasjon og oppskrifter. Fortsatt god førjulstid :)*skal reklamere litt for deg inne på bloggen min ikveld*

 12. Tusen, tusen takk for mange hyggelige og inspirerende tilbakemeldinger! Hege; det var vel en klasse som hadde en ekstra god start på denne uka? Kan tenke meg det var populært å få servert lussekatter! Marianne; send meg en epost så skal jeg sende deg koden slik at lette små snøfnugg kan dale på din blogg også!Trine 😉

 13. Suverent, jeg skulle til å lete etter oppskrift på lussekatter, og da kom innlegget ditt som lyn fra klar himmel. Nå blir det baking =)

 14. Kjempefin oppskrift – spennende med smøret på den måten. Har ikke kjøkkenmaskin, men det gikk fint med hendene også 🙂 brukte imidlertid ikke et helt gram saffran, kanskje 0,5, og det ble mye saffransmak.
  Takk for flott blogg med masse inspirasjon 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.